HOME,SWEET HOME

Szőlőből bor

2010.06.28. 19:17, C-S Team {Konstantin}
amivel a legtöbbet koccintunk

Egy kellemesebb témával, ám mégis aktuális cikkel folytatnám a főoldal sorait. Mégpedig a borkészítés misztikumába kalauzollak titeket. Aktuális a borkészítésről beszélni eme irományok után, hiszen a túlzottan sok vihar és eső nagy károkat okoz a szőlőültetvényeken, nem beszélve arról, hogy késleltethetik a szüretelés idejét.
Írásomban azt mutatom be, hogy miként lesz a szőlőből bor. A bor szőlőből, gyümölcsből, vagy mézből készülő alkoholtartalmú ital. Az éves csapadékmennyiségtől függ a szőlőtermés, és a napsütés ideje határozza meg a cukorfokot.

Minél magasabb a cukorfok, annál jobb minőségű bort állíthatunk elő. A cukorfokot pedig a napsütéses órák száma határozza meg. A magas cukorfokkal történő szüretből jó bor állítható elő.
Louis Pasteur (1822-1895) a 19. században élt francia tudós fedezte fel, hogy az élesztő tevékeny szerepet játszik a gyümölcs cukortartalmának felbontásában. A cukor és az alkohol ugyanazon három elemből – szénből, hidrogénből és oxigénből – épül fel, csak ezek aránya és összekapcsolódásuk módja különbözik. Az élesztő bonyolult reakciók során alakítja a cukrot alkohollá.
A fentiekből következik, hogy igazán jó minőségű bor előállításához, még a szőlőt szedés napján ki kell préselni. Az érett szőlőt, amelyre fejlődése során élesztőgombák tapadnak, leszüretelik, majd a levét kipréselik. Nagy sebességű centrifugával eltávolítják a magokat, a szárdarabokat, és egyéb szilárd anyagokat. A kipréselt mustot néha kissé felmelegítik, vagy kénsavból előállított szulfitokat adnak hozzá, hogy a benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusokat elpusztítsák.
Jó minőségű bor előállításához még a szedés napján ki kell préselni a szőlőt. A szárak gépi eltávolítása után a szőlő vízszintes présbe kerül. Amikor összezúzódik, leve először teknőbe, majd kádakba kerül. Ott a szőlőszemek héján levő élesztő hatására megindul az erjedés.
A must erjedésének eredménye a bor. A must a szőlőn megtelepedő természetes élesztőgombák hatására erjedésnek indul, vagyis a benne lévő cukor alkohollá alakul át.
Különböző borokat, különböző hőmérsékleten kell erjesztetni. A fehérbor erjesztése 10-15 °C-on 3-6 hetet vesz igénybe. A vörösbor piros szőlőből készül. A vörösbor erjesztése 29 °C-on mintegy két hétig erjesztik. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál hosszabb idő szükséges az erjedéshez. A jóval bonyolultabb összetételű vörösbor erjesztéséhez magasabb hőmérséklet szükséges.
Az erjedés befejeztével a kiforrt mustot leszűrik, majd hordókban érlelik, végül palackozzák. Napjainkban nem fahordókban, inkább rozsdamentes acéltartályokban érlelik a bort. Érlelése egy vagy több évig is eltarthat, ez alatt ízében jelentős változások következnek be.
Kedves olvasó, remélem segítettem felvázolni az utat, ami a szőlőültetvénytől addig a pohár borig vezetett, amivel majd egyszer pertut iszol valakivel.

Magyarországnak 22 borvidéke van. Öt nagy régióba sorolhatjuk őket:

Észak-Dunántúl borvidékei
* Ászár-Neszmélyi borvidék
* Etyek-Budai borvidék
*Móri borvidék
*Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
*[Soproni borvidék

 A Balaton borrégió borvidékei
*Badacsonyi borvidék
* Balatonboglári borvidék
* Balatonfelvidéki borvidék
* Balatonfüred-Csopaki borvidék
* Balatonmelléki borvidék]]: 1999-ig Zalai borvidéknek hívták. 3 körzete van. Kihalóban lévő szőlőfajtája a Pintes.
* Somlói borvidék

Dél-Pannónia borvidékei
* Pécsi borvidék
* Szekszárdi borvidék
* Tolnai borvidék
* Villányi borvidék

Duna Borrégió
* Csongrádi borvidék
* Hajós–Bajai borvidék
* Kunsági borvidék

A Felvidéki borrégió borvidékei
* Bükki borvidék
* Egri borvidék
* Mátrai borvidék
* Tokaj-hegyaljai borvidék

 

Még nincs hozzászólás.
 

Velaris, a második otthonom Fanfictionból új rész került fel    *****    NSYNC - Ha nosztalgiáznál, vagy érdekel,mi történik most a ByeByeBye elõadóival, akkor nézz be - NSYNC    *****    Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.