HOME,SWEET HOME

Szőlőből bor

2010.06.28. 19:17, C-S Team {Konstantin}
amivel a legtöbbet koccintunk

Egy kellemesebb témával, ám mégis aktuális cikkel folytatnám a főoldal sorait. Mégpedig a borkészítés misztikumába kalauzollak titeket. Aktuális a borkészítésről beszélni eme irományok után, hiszen a túlzottan sok vihar és eső nagy károkat okoz a szőlőültetvényeken, nem beszélve arról, hogy késleltethetik a szüretelés idejét.
Írásomban azt mutatom be, hogy miként lesz a szőlőből bor. A bor szőlőből, gyümölcsből, vagy mézből készülő alkoholtartalmú ital. Az éves csapadékmennyiségtől függ a szőlőtermés, és a napsütés ideje határozza meg a cukorfokot.

Minél magasabb a cukorfok, annál jobb minőségű bort állíthatunk elő. A cukorfokot pedig a napsütéses órák száma határozza meg. A magas cukorfokkal történő szüretből jó bor állítható elő.
Louis Pasteur (1822-1895) a 19. században élt francia tudós fedezte fel, hogy az élesztő tevékeny szerepet játszik a gyümölcs cukortartalmának felbontásában. A cukor és az alkohol ugyanazon három elemből – szénből, hidrogénből és oxigénből – épül fel, csak ezek aránya és összekapcsolódásuk módja különbözik. Az élesztő bonyolult reakciók során alakítja a cukrot alkohollá.
A fentiekből következik, hogy igazán jó minőségű bor előállításához, még a szőlőt szedés napján ki kell préselni. Az érett szőlőt, amelyre fejlődése során élesztőgombák tapadnak, leszüretelik, majd a levét kipréselik. Nagy sebességű centrifugával eltávolítják a magokat, a szárdarabokat, és egyéb szilárd anyagokat. A kipréselt mustot néha kissé felmelegítik, vagy kénsavból előállított szulfitokat adnak hozzá, hogy a benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusokat elpusztítsák.
Jó minőségű bor előállításához még a szedés napján ki kell préselni a szőlőt. A szárak gépi eltávolítása után a szőlő vízszintes présbe kerül. Amikor összezúzódik, leve először teknőbe, majd kádakba kerül. Ott a szőlőszemek héján levő élesztő hatására megindul az erjedés.
A must erjedésének eredménye a bor. A must a szőlőn megtelepedő természetes élesztőgombák hatására erjedésnek indul, vagyis a benne lévő cukor alkohollá alakul át.
Különböző borokat, különböző hőmérsékleten kell erjesztetni. A fehérbor erjesztése 10-15 °C-on 3-6 hetet vesz igénybe. A vörösbor piros szőlőből készül. A vörösbor erjesztése 29 °C-on mintegy két hétig erjesztik. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál hosszabb idő szükséges az erjedéshez. A jóval bonyolultabb összetételű vörösbor erjesztéséhez magasabb hőmérséklet szükséges.
Az erjedés befejeztével a kiforrt mustot leszűrik, majd hordókban érlelik, végül palackozzák. Napjainkban nem fahordókban, inkább rozsdamentes acéltartályokban érlelik a bort. Érlelése egy vagy több évig is eltarthat, ez alatt ízében jelentős változások következnek be.
Kedves olvasó, remélem segítettem felvázolni az utat, ami a szőlőültetvénytől addig a pohár borig vezetett, amivel majd egyszer pertut iszol valakivel.

Magyarországnak 22 borvidéke van. Öt nagy régióba sorolhatjuk őket:

Észak-Dunántúl borvidékei
* Ászár-Neszmélyi borvidék
* Etyek-Budai borvidék
*Móri borvidék
*Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
*[Soproni borvidék

 A Balaton borrégió borvidékei
*Badacsonyi borvidék
* Balatonboglári borvidék
* Balatonfelvidéki borvidék
* Balatonfüred-Csopaki borvidék
* Balatonmelléki borvidék]]: 1999-ig Zalai borvidéknek hívták. 3 körzete van. Kihalóban lévő szőlőfajtája a Pintes.
* Somlói borvidék

Dél-Pannónia borvidékei
* Pécsi borvidék
* Szekszárdi borvidék
* Tolnai borvidék
* Villányi borvidék

Duna Borrégió
* Csongrádi borvidék
* Hajós–Bajai borvidék
* Kunsági borvidék

A Felvidéki borrégió borvidékei
* Bükki borvidék
* Egri borvidék
* Mátrai borvidék
* Tokaj-hegyaljai borvidék

 

Még nincs hozzászólás.
 

Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!